Mäso a kaviár

Helix Aspersa Maxima

Tento mäkkýš pochádza zo severnej Afriky (Maroko, Alžírsko). Priemerná veľkosť v dospelosti je 40-45 mm (ulita) a váha 20-30g . Znáška vajec je cca 120-250 ks, pohlavne dospieva 5-7 mesiacoch. Slimák je do života vybavený tak, aby mu žiadna choroba neublížila. Chráni ho vlastný sliz a imunitný systém. Má svoju ulitu, kde sa schováva a ktorú používa ako ochranu pred predátormi alebo ako slnečník pred dehydrovaním. Slimák je obojpohlavný, vie byť samčekom aj samičkou. Dokáže prekonať takmer každú prírodnú prekážku a vydrží i niekoľko minút pod vodou. Dožíva sa približne 3 roky.Tento druh je medzi gurmánmi veľmi obľúbený a najviac používaným produktom zo slimákov je mäso.
Slimačie mäso obsahuje vysoké percento proteínov, málo tuku, mnoho železa, horčíka a fosforu. Prospieva ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami, a je výborným doplnkom diétneho stravovania.

kalórie:60 proteiny:21 tuky:25 * váha po 100g

Kaviár je asi najväčšia delikatesa zo slimáka. Kaviár sú malé biele vajíčka (tzv. perly). Slimačí kaviár sa nikdy nespracováva tepelne, pretože by pri tepelnom spracovaní stratil charakteristickú chuť, vôňu a zhorkne.

NUTRICNE HODNODY : 26g bielkovín, 0,7g tukov

Skladovanie : skladujeme v chlade, pri teplote medzi 3 – 7 °C.
Obsahuje : viac ako 45 vitamínov, veľa minerálov (fosfor, draslík, jód) a je bohatý na bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny.
Neobsahuje : tuk ani cholesterol.
Pomáha : s rozpúšťaním krvných zrazenín v cievach.